Projekt - Ke kořenům potravin

dokument publikován: 19.11.2012

Dne 14. 11. 2012 se třída 4. A zúčastnila projektu s poetickým názvem „Ke kořenům potravin“, jímž nás provedla Michaela Štefáčková. V úvodu  si žáci povídali o tom, co pro ně jídlo znamená, jaké potraviny upřednostňují a jakým se mají  naopak vyhýbat. Následně se děti rozdělily do pěti skupin a zjišťovaly, čím se vyznačuje strava v Africe, ve Vietnamu, v Čechách aj. Opět se všichni sešli společně v kruhu a na toto téma diskutovali. Poté žáci obdrželi krátký článek.Z něj  museli vybrat nejpodstatnější informace týkající se konkrétních potravin a ty využít ke zhotovení plakátu. Tím se jednotlivé skupiny prezentovali před ostatními v kolektivu. Další část projektu se odehrávala ve školní kuchyňce, kde se všichni aktivně podíleli na výrobě jáhelníku. Někteří loupali ovoce, jiní vařili jáhly či připravovali plech na pečení. Sladkou  tečkou nakonec byla společná ochutnávka jejich výrobku. Žákům se projekt velice líbil a otevřel jim nové obzory ve způsobu zdravého stravování. Tímto taktéž děkuji Ivaně Uchytilové za zprostředkování.

Pro zájemce přikládáme recept na jáhelník :

1 l mléka, špetka soli, 5 lžic cukru, 400 g jáhel, 3 vejce, šťáva z ½ citronu, tuk na vymaštění, 200 g ovoce (jahody, třešně, meruňky, broskve, švestky, jablka, hrušky)

Z jablek, mléka, soli a lžíce cukru uvaříme kaši. Jáhly spaříme a opereme. Poté je nasypeme do studeného mléka a uvaříme kaši. Do vychladlé kaše vmícháme 4 lžíce cukru, žloutky a šťávu z citronu. Poté vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na  vymaštěný pekáč a poklademe ovocem. Mírně pokropíme máslem a nakonec ½ hodiny zapékáme při 150 ´C.

Sodomková Soňa