Bramborování

30.11.2017
Spolupráce se Zemědělskou a.s. Krucemburk

Ve školním roce 2016/2017 se žáci tehdy 6.ročníků zapojili do projektu „ Bramborování“. Zemědělská a.s. Krucemburk nám věnovala vzorky 6 odrůd brambor – Prima Rosa, Jitka, Monika, Magda, Marianka, Reed Anna.

Žáci obou 6. ročníků se rozdělili do skupin, vybrali odrůdy a připravili do krabic, kde nechali brambory narašit.

Počasí na sázení nám moc nepřálo, proto jsme brambory mohli nasázet až v polovině května. Během prázdnin několik žáků z 6.B je zalévalo, jiné žádné ošetřování během vegetace nebylo možné. V září, když začala škola, žáci nyní už 7. ročníků, brambory vypleli a okopávali. A potom nastala doba sklizně. 

Na co jsme se nejvíce těšili?  Která odrůda měla nejvyšší výnos a hlavně na vaření z vypěstovaných brambor, které děti moc baví.

Výsledky: Každá skupina vysadila 10 brambor od vybrané odrůdy. Přestože měly týmy stejné podmínky, výsledky obou tříd se značně lišily.

Nejvyšší výnos – odrůda Monika - tým ze 7.B: Veronika Břízová, Adam Odvárka, Nikola Pálková, Nikol Vařejčková.

Druhý nejvyšší výnos Marianka – opět tým ze 7.B: Adam Otava, Barbora Plevová, Vojtěch Štěrba, Jiří Šťastný, Filip Toman.

Pořadí podle odrůd: Monika, Marianka, Prima Rosa, Reed Anna, Jitka, Magda.

Při porovnání obou tříd výrazně vede 7.B.

Žáci podle vybraných týmů vařili: americké brambory, hranolky se sýrem, bramboráky, brambůrky, bramborovou kaši s vajíčky, mini pizzy, chipsy.

Projekt se nám vydařil. Děkujeme Zemědělské a.s. Krucemburk za poskytnutí odrůd a těšíme se na další.

Věra Josková, Dana Mastilová Mikanová

Kalendář akcí ZŠ

Kalendář akcí neobsahuje žádnou akci.

Kalendář akcí MŠ

Kalendář akcí neobsahuje žádnou akci.

Rychlé kontakty

Základní škola a Mateřská škola Ždírec nad Doubravou,
Chrudimská 77
   582 63 Ždírec nad Doubravou
561 111 444, 561 111 499
skola@skola.zdirec.cz
http://skola.zdirec.cz

IČ: 70909709
DIČ: CZ70909709
ID datové schránky: rv8mjef
Zjistit více K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.