Seznam alergenů
- Obiloviny obsahující lepek, konkrétně:
- pšenice
- žito
- ječmen
- oves
- špalda
- kamut
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich, kromě:
- rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků;
- rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína
- Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- Sójové boby a výrobky z nich, kromě:
- zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (A výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.);
- přírodní směsi tokoferolů (E306, NULL), přírodního d-alfa tokoferolu, přírodního d-alfa-tokoferol-acetátu, přírodního d-alfa-tokoferol-sukcinátu ze sóji;
- fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji;
- esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji
- Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy) kromě:
- syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu;
- laktitolu
- Skořápkové plody a výrobky z nich
Skořápkové plody, konkrétně:
- mandle (Amygdalus communis L.)
- lískové ořechy (Corylus avellana)
- vlašské ořechy(Juglans regia)
- kešu ořechy (Anacardium occidentale)
- pekanové ořechy (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch)
- paraořechy (Bertholletia excelsa)
- pistácie (Pistacia vera)
- makadamie (Macadamia ternifolia)
a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu.
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšší koncentraci)
Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich