EU - Mléko a ovoce do škol
Projekt „OVOCE DO ŠKOL“
Koordinátor: Mgr. Ivana Uchytilová
Kontakt: ZŠ a MŠ Ždírec nad Doubravou, Chrudimská 77, 582 63, tel. 569 694 482
Charakteristika projektu, nařízení vlády ČR :
Projekt vychází z hlavních záměrů stanovených Evropskými společenstvími (ES) pro sektor ovoce a zeleniny obsažených v nařízení Rady (ES) č. 1182/2007 včleněného do nařízení Rada (ES) č. 1234/2007. Cílem projektu je zvrátit klesající spotřebu ovoce a zeleniny, zvýšit podíl ovoce a zeleniny v jídelníčku dětí v období vytváření si základních stravovacích návyků a zároveň bojovat proti dětské obezitě.
Schválen vládou ČR dne 21. prosince 2009, vymezen nařízením vlády č. 478/2009 Sb. O stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na ovoce a zeleninu a výrobky z ovoce, zeleniny a banánů dětem ve vzdělávacích zařízeních.
Cíle a principy projektu: .
Cílem projektu je zvrátit klesající spotřebu ovoce a zeleniny, zvýšit podíl ovoce a zeleniny v jídelníčku dětí v období vytváření si základních stravovacích návyků a zároveň bojovat proti dětské obezitě.
Časové rozvržení a vnitrostátní strategie ČR v rámci projektu:
Stanovena podle nařízení Rady (ES) č.13/2009 ze dne 18. prosince 2008, podle článku 103ga ods.2 nařízení č. 1234/1007 v souladu s č. 16odst. 1 nařízení (ES) č. 288/2009 se stanovuje období od 1.srpna 2009 do 31.července 2010.
Cílová skupina: děti s pravidelnou docházkou do školských zařízení odpovídající 1. stupni základních škol (1.-5. třída)
Rozpočet projektu: bude financován 73% příspěvkem Společenství ve výši 1 988 100 EUR a 27% vnitrostátním příspěvkem ve výši 735 325 EUR.
Způsobilé produkty: ovoce a zelenina, čerstvé banány (celé nebo upravené krájením , strouháním) - min. 75%, přírodní ovocné a zeleninové šťávy (neochucené a bez konzervantů) - min.25%
S přihlédnutím k výživovému doporučení MZ pro obyvatele ČR, se tímto upřednostňují : jablka, hrušky, švestky, kedlubny, karotka, okurky salátové, ředkvičky, hrachové lusky a listové saláty.
Popis projektu:
K zajištění úspěšné realizace programu budou přijata doprovodná opatření za účelem zvyšování informovanosti o zdravých stravovacích návycích a o sektoru ovoce a zeleniny.
Každé balení ovocné a zeleninové šťávy a každé balení čerstvého ovoce a zeleniny musí být označeno nápisem „Ovoce do škol“. Četnost dodávek závisí na počtu přihlášených škol ,veškeré dodávky dotovaného ovoce a zeleniny jsou pro žáky 1.-5.tříd zcela zdarma.
Obecné doporučení školám o výběru ovoce a zeleniny:
Výběr zemědělských produktů nabízených ke konzumaci dětem by měl být v souladu s Výživovými doporučeními pro obyvatelstvo ČR vydanými Ministerstvem zdravotnictví ČR ( tj. výběr čerstvého ovoce by měl být co nejpestřejší, přičemž by měly být upřednostňovány druhy ovoce a zeleniny našeho klimatického pásma, nejlépe místní produkce).
Zapojení zúčastněných stran: ministerstvo zemědělství, ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ministerstvo financí, ministerstvo zdravotnictví – odbor zdraví a hygieny dětí, Státní zdravotní ústav.
Výkonem správy a kontroly dodržování právních předpisů: Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) se sídlem v Praze vymezení činnosti zákonem č.256/2000 Sb. a zákonem č. 252/1997 Sb. a nařízením vlády ČR č. 478/2009. Sb.
Návrh doprovodných opatření slouží jako doporučení školám k vedení žáků k větší konzumaci ovoce a zeleniny, ovlivnit formování dětské osobnosti v oblasti životního stylu viz. příloha.
Formy a metody práce, realizace projektu ve škole:
- Dny (týdny) zdraví ve škole
- Soutěže s využitím tematiky ovoce a zeleniny
- Školní projekty, nebo zapojení se do celostátního projektu
- Osvětové přednášky a programy realizované odborníky na téma zdraví, správná výživa
- Návštěvy, exkurze do podniků, závodů a farem, zabývajících se pěstováním a zpracováním ovoce a zeleniny
Další aktivizující metody a formy práce:
- Didaktické hry se zaměřením na problematiku ovoce a zeleniny, ochranu přírody, správnou výživu, péče o zdraví, předcházení nemocem
- Metody práce s textem- vyhledávání a zaznamenání informací, dramatizace textu
- Využití audio-vizuálních pomůcek k přiblížení a názornosti tématu
- Praktické činnosti na školním pozemku, v koutku živé přírody, v laboratoři, školní kuchyňce
- Pohybové aktivity jako součást zdravého životního stylu
- Nonverbální metody typu grafických a výtvarných prací k tematice
Tematika projektu „Ovoce do škol“ v Rámcovém vzdělávacím programu (RVP) a Školním vzdělávacím programu (ŠVP):
Vysvětlením smyslu projektu, jeho cílů a výsledků může přispět zařazení této problematiky do výuky jednotlivých předmětů, do aktivit realizujících průřezová témata a do projektů v rámci ŠVP.
. oblast Člověk a jeho svět, Člověk a příroda, Člověk a svět práce
. Člověk a jeho zdraví pro 1. stupeň obor Tělesná výchova
. průřezová témata Enviromentální výchovy
Spolupráce s rodinou:
. aktivní účast rodičů na realizaci školních projektů, vyhodnocení projektu, sponzorství atd.
Výstupy a hodnocení, prezentace projektu:
. hodnotící dotazníky zaměřené na zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny a změny stravovacích návyků
. zveřejnění a vyhodnocení způsobu realizace projektu na webových stránkách školy
Roční limit na žáka v projektu pro školní rok 2009/2010:
Celková podpora ze zdrojů EU a ČR činí 72 689 961,78Kč po odečtení souvisejících nákladů čl.5 písm. b) nařízení Komise (ES) č. 288/1009.
. celkový počet zúčastněných škol 2883
. roční limit na jednoho žáka byl stanoven ve výši 225,75Kč